Design w codziennym życiu: jak sztuka wpływa na przedmioty, które używamy każdego dnia?
Kluczowymi elementami smaku w winogronie sÄ… cukry, kwasy oraz polifenole. Te trzy zwiÄ…zki przynoszÄ… winu trzy z piÄ™ciu fundamentalnych smaków: sÅ‚odki, kwaÅ›ny i gorzki. W jakimkolwiek bÄ…dź też razie, istnieje gigantyczna ilość substancji w gronach, które zapewniajÄ… smak. Substancje te sÄ… obecne w bÅ‚ahych liczbach (ocenianych w pewnych momentach w milionowych czÄ…stkach). Wszystkie te substancje dajÄ… winogronom specyficzny smak, definiowany, jako smak kluczowy. Smak podstawowy charakteryzuje każdÄ… odmianÄ™ winoroÅ›li. WiÄ™ksza część skÅ‚adników smakowych odkrywajÄ… siÄ™ poÅ‚ożone w wewnÄ™trznej części skórki grona. Skutkiem tego ważne jest, by tÅ‚oczenie zaprzÄ…taÅ‚o znaczÄ…cÄ… pozycjÄ™ w procesie zapewnienia podstawowego smaku każdemu winu – wina. Należy rozróżnić miÄ™dzy aromatem a bukietem. Aromat jest reprezentatywnym zapachem wywodzÄ…cym z zastosowanej odmiany winoroÅ›li, w trakcie gdy bukiet jest charakterystycznym zapachem sposobu przetwarzania wina. W ten sposób, na przykÅ‚ad, dwa wina z tego samego grona posiadajÄ… ten sam aromat, lecz różny bukiet.
1. Kliknij dla szczegółów
2. Zobacz teraz
3. Więcej informacji
4. Sprawdź stronę
Kultura ludowa: zachowanie tradycji w erze cyfrowej.